UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Peter Malmqvist - Toppindikator

10:01 / 13 juni 2017 Article

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.

Peter Malmqvist Remiumchefsanalytiker


Amerikanske volatilitetsindexet VIX har nått extremt låga nivåer. Det innebär dock inte att vi lever i den säkraste av alla världar.

Volatilitetsrekord

En av aktiemarknadens mest refererade riskindikatorer är amerikanska VIX-index, som mäter volatilitet i S&P 500-index. Indexet började beräknas 1990 och har bara en gång tidigare varit lägre än idag. Det var 1994 då indexet gick ner till 9,3 procent, mot den senaste botten den 2 juni på 9,7 procent. Innebär det att vi lever i den säkraste av alla världar? Teoretiskt sett - ja, men i praktiken, nej. Aktiemarknaden har nämligen hittills inte lyckats bibehålla extremt låg volatilitet någon längre period. Därför har VIX snarare varit en toppindikator.

VIX på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inget VIX-index, men vi kan konstruera en kopia. Om vi mäter skillnaderna mellan högsta och lägsta indexvärde under dagen i ett brett börsindex får vi ungefär samma signaler, som om vi räknar ut volatiliteten. Gör vi detta på exempelvis S&P kan konstateras att när VIX-index når sina lägsta värden kring 10 procent är dagsvängningarna i S&P 500 ungefär 0,5 procent. När  VIX däremot når höga värden, på över 30 procent, ligger dagssvängningarna i S&P på ungefär 2,5 procent. Mönstret gäller även Stockholmsbörsen. Dagssvängningarna i exempelvis OMXS30, följer ganska väl motsvarande i S&P, som alltså följer trenden i VIX-index. För att lättare kunna spåra trender är det dock lämpligt att räkna indikatorn, både som ett rullande 30-dagarsvärde och ett värde över 200 dagar. 

Varningssignal

Eftersom VIX slagit i botten är det inte konstigt att dagssvängningarna i S&P också nått rekordlåga nivåer. Det innebär på 0,5 procent per dag. Motsvarande värde för OMXS30 ligger på 0,7 procent, eftersom Stockholm, som en mindre börs, har något högre svängningar. Det intressanta är att båda indexen slår bottenrekord just nu. Historiskt har denna riskbotten ofta följts av kraftiga nedgångar i börserna, men med ungefär ett kvartals eftersläpning. Vändningen har normalt kommit med full kraft och under stor dramatik. På kort tid har då dagssvängningarna gått upp till 1,5-2 procent för Stockholmsbörsen, något lägre för S&P. Om det varit en kraftig börskris, som under finansbubblan 2007-2008 har dagssvängningarna nått toppar på 3-3,5 procent och något lägre för S&P. Dagens låga VIX-index kan därför vara en indikator på lugnet före stormen, hellre än en som visar att solen skiner från en klarblå himmel.