UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Peter Malmqvist - Att bolla med handgranater

13:26 / 26 januari 2017 Article

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.

Peter Malmqvist Remiumchefsanalytiker

Att bolla med handgranater

USA:s handelspolitik är det störst hotet mot den globala börsutvecklingen. Världshandeln har nämligen börjat vända upp. Det kan USA:s president sätta stopp för.

Störst i världen

USA är världshandelns överlägset viktigaste land. Exporten är global etta, tillsammans med Kina på ungefär samma nivå. Tyskland är nummer tre på ungefär 60 procent av dessa båda länders nivå och fyra är Storbritannien på drygt halva Tysklands nivå. Granskar vi importen är USA än mer dominerande. Kina kommer här på andra plats på drygt 60 procent av USA:s nivå. Även här är Tyskland nummer tre, på 60 procent av Kinas nivå och Storbritannien fyra, på ungefär 75 procent av Tysklands nivå. Dessa är världshandelns dominanter. 

Handelshinder på väg

I både USA och Storbritannien sitter de styrande och bollar med handgranater. Brexit syftar till att dämpa inflödet av människor från EU, vilket automatiskt kommer dämpa även handeln med EU. Allt annat vore ett önsketänkande. USA har en nytillträdd president, som redan hunnit hälla grus i handelsmaskineriet. Med medialt uppmärksammade uppsträckningar av vissa amerikanska storföretag har presidenten redan lyckats stoppa viss utflyttning av industri. Allvarligast är dock att han redan lyckats stoppa det omfattande, men kritiserade handelsavtalet TTP med de asiatiska länderna. Presidentens iver går inte att misstolka. USA:s globala handel skall dämpas. Mer åtgärder kommer.

USA tillväxt dämpas

Både Brexit och USA:s kampanj mot globalisering, kommer i ett läge när världshandeln börjar visa tillväxt. Det senaste årets fallande export i USA, på ungefär 8 procent i årstakt, som värst, har de senaste månaderna dämpats och tillväxten ligger nu kring nollstrecket. Det har även dragit upp de flesta andra länder. Importen det senaste året har också fallit, men något mindre, som värst kring 6 procent. Även här visar idag USA återhämtning och nolltillväxt. Med de aggressiva åtgärder USA:s president uppenbarligen har i huvudet, kommer återhämtningen att stanna av. Det är illa för den globala BNP-tillväxten och börsbolagens vinster. 

Brexit gynnar företagen

För Storbritannien är det tvärtom. Här har bollandet med granaterna fått fart på exporten. Skyddsmuren heter fallande pundkurs. I dollar räknat faller både export och import, men räknat i pund har tillväxten ökat markant. Britterna blir fattigare, men exportföretagen blir rikare, ett känt svenskt koncept. Det gör knappast Brexitförhandlingarna enklare. EU kan ju inte göra mycket åt pundets fall, men att brittisk export firar triumfer ger ju andra länders EU-fientliga politiker det argument som EU-vännerna hatar - kapa banden med EU och tillväxten tar fart. Därför är det lätt att se det fallande pundet som en tappad granat - det kommer att skapa explosionsartade Brexitförhandlingar.


Chefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com


Tidigare utgivna artiklar

Det brittiska dilemmat 20170120
Var ligger botten för pundet? 20170110

Aktier - det långa perspektivet 20170109


Klicka här för att läsa Peters utgivna artiklar under 2016