UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Peter Malmqvist - Två procent - och sedan..?

16:23 / 10 februari 2017 Article

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.

Peter Malmqvist Remiumchefsanalytiker

Två procent - och sedan..?

Kan den svenska inflationen plana ut på två procent?

Två procent ett tak?

Den svenska inflationen är på god väg upp mot det efterlängtade tvåprocentsstrecket. Vi är nu bara ett par tiondelar ifrån efter att trenden det senaste året pekat stabilt uppåt. Kommer vi stanna på två procent? Knappast. I den takt inflationen nu utvecklas finns det inget som tyder på att två procent skulle utgöra något tak. I värsta fall blir det som i Norge - vi flyger upp till fyra procent, direkt. Norrmännen verkar nämligen ha etablerat en inflationsnivå på mellan 3 och 4 procent. Den andra faktor som talar för att målet överskrids är att de flesta industriländer i världen har samma trend som Sverige. USA, Tyskland, och Storbritannien ligger till och med något före. Det tyder på att faktorer är i görningen, som Riksbanken inte kan styra över. Inom ett halvår kommer nog därför de flesta placerare börja prata om hög inflation som ett hot. Deflationsoron är redan som bortblåst.

Vad händer med styrräntan? 

Granskar vi den svenska styrräntan under regimen med flytande valutapolitik (och alltså inflationsbekämpning) kan konstateras att den var flera procent högre än inflationen fram till början av 2000-talet, men har de senaste femton åren normalt pendlat kring ett jämviktsläge runt en procent över inflationstakten. Idag ligger vi 2,3 procent under. För att nå denna ny-historiska balans måste alltså styrräntan komma upp till ungefär 3 procent. Det kommer inte att hända, men frågan är vad Riksbanken skall göra? Hur hårt kan de gå fram? Min gissning är - inte hårt alls. Vi kommer att ha en flerårig period med hög inflation, där styrräntan kontinuerligt underskrider inflationen. Nu måste vi nämligen ta inflationen till hjälp för att neutralisera de extrema tillgångsbubblor som byggts upp de senaste tre åren. Bostadskraschen blir istället en inflationskrasch. Uppåt.


Chefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com


Tidigare utgivna artiklar

Vinsttrenden - Stabil och uppåtriktad 20170208
Fortsatt positiv rapporttrend 20170203

Bekymmersam trend 20170201

Att bolla med handgranater 20170126

Det brittiska dilemmat 20170120

Var ligger botten för pundet? 20170110

Aktier - det långa perspektivet 20170109


Klicka här för att läsa Peters utgivna artiklar under 2016