Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.
I huvudet på en aktieplacerare
Vilka faktorer är viktigast för en börsplacerare? Räntan, dollarn, inflationen, konjunkturen, börsens p/e eller något annat? Se min presentation i efterhand från Remiums kapitalmarknadsdag, som hölls den 28 mars på Scandic Anglais i Stockholm.
Räntan
Räntan är normalt den faktor som avgör börsutvecklingen. Dels påverkar räntan placerarnas alternativa placeringar, dels är den gasen och bromsen på konjunkturen. Därför borde det glädja aktieplacerarna att den globala räntenivån är fortsatt rekordlåg, trots den senaste tiden uppgång med 0,5 procent. Merparten av länderna ligger kring 1,5 procent, men USA och Australien ligger klart högre.
Inflationen
Före räntestegringar stiger dock inflationen. Så också nu. Det globala snittet ligger på 1,3 procent, men det är en bred stigande internationell trend och många industriländer ligger kring den viktiga gränsen på två procent. Eftersom inflationen stiger snabbare än räntan har dock realräntan fallit och är under noll i de flesta länder. Detta verkar tillväxtstimulerande, men är också en indikation på fortsatt stigande räntor.
Valutan
Ytterligare en viktig faktor är valutasvävningarna. Klart är att dollarkursen är hög i ett historiskt perspektiv, oavsett mot vilken valuta vi mäter. Det är de höga räntorna i USA som drar upp valutan mot både euro och pund. Mot svenska kronan är även euron högt värderad. Både dollarn och euron gynnar alltså de svenska börsbolagens vinstutveckling. Också pundet är högt värderad mot kronan i ett långsiktigt perspektiv. Det överraskar nog många, eftersom valutan fallit de senaste halvåret. Den kortsiktiga trenden innebär därför en press på börsbolagens vinster, men det finns alltså fortsatt fallhöjd i pundet.
Tillväxten
Nästan alla tillväxtparametrar pekar uppåt. Den globala BNP-tillväxten har förbättrats de senaste två kvartalen. Inköpschefernas index stiger över hela linjen. Industriproduktionen och detaljhandeln förbättras, medan däremot tillväxten i bilförsäljningen är på väg att dämpas. Sysselsättningen är också globalt stark, liksom bostadsbyggandet. Bilden av den globala konjunkturen är därför stark.
Vinstutvecklingen
Vinsterna i Stockholmsbörsens bolag har stigit de senaste 12 kvartalen, mätt som median. Det är starkt. Även innevarande kvartal ser ut att ge en tillväxt kring 10 procent, enligt analytikerprognoserna i SME. Försäljningstillväxten har dock varit svagare, men tog fart förra kvartalet. Bäst utvecklas konsument- och byggrelaterade företag, medan sjukvårdsföretagen ligger i botten.
Värderingen
Det stora hotet mot börsen är värderingen. P/e-talet är högt, oavsett hur vi mäter. Det gäller även den viktiga amerikanska marknaden. Eftersom inflationen samtidigt stiger har det bildats ett ohälsosamt glapp mellan börsens värdering och den värdering som vi kan acceptera med inflationstrenden som bas. Möjligen kan inflationsuppgången komma att bromsas när nu oljepriset fallit tillbaka, men om den fortsätter upp är börsen farligt högt värderad.
Chefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com
Tidigare utgivna artiklar
Starka vinstförväntningar 20170327
Vad följer efter Brexit? 20170323
Trumpeffekten +4? 20170321
Vad lär oss obligationsmarknaden? 20170313
Om hönan och ägget 20170306
Oroande historik 20170303
Starka och svaga storbolag 20170228
Inhemska sektorer styr vinstutvecklingen 20170216
Två procent - och sedan..? 20170210
Vinsttrenden - Stabil och uppåtriktad 20170208
Fortsatt positiv rapporttrend 20170203
Bekymmersam trend 20170201
Att bolla med handgranater 20170126
Det brittiska dilemmat 20170120
Var ligger botten för pundet? 20170110
Aktier - det långa perspektivet 20170109