UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Peter Malmqvist - Inköpschefer nära rekordnivå

10:28 / 10 april 2017 Article

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.

Peter Malmqvist Remiumchefsanalytiker

 

Världens inköpschefer har blivit allt mer optimistiska det senaste halvåret, men ett land ligger långt över alla andra.

ISM nära rekord

Världens enskilt viktigaste börsindikator är USA:s ISM-index. Det mäter stämningsläget hos inköpscheferna i USA:s cirka 200 största företag. Den senaste mätningen i början på förra veckan var 57,2. Allt över 50 är bra, så detta är ett mycket högt värde. Det överträffas egentligen bara i lägen då industrin varit hårt pressad, som efter Lehmankraschen. Dagens trend visar att det finns en kraftig optimism hos de amerikanska industriföretagen.

Global indikator på marsch

ISM har fått syskon, i form av liknande mätningar i Europas större länder, samt Japan och Kina. Även där råder kraftig optimism. Väger vi samman ländernas index och inkluderar ISM, kan konstateras att inköpscheferna är extremt optimistiska, världen över. Och det har gått mycket fort. I augusti förra året nåddes botten på 51, vilket inte heller det var ett dåligt värde. 

Ett land sticker ut

Av samtliga undersökta länder finns det ett land som sticker ut. Där ligger index på extremt höga 65. Visserligen svänger landets index mer än andra länders, men dagens värde ligger bara någon enstaka enhet från alla tiders rekord (startades 1996), som slogs vid toppen av IT-bubblan. Landet är Sverige och här får vi gå tillbaka till januari 2013 för att hitta ett värde under 50. Det innebär 51 månader sedan. Om en månad slår vi, helt säkert, det tidigare rekordet. Det är från april 2008, med 52 månader i sträck med ett värde över 50, men då var detta index i fritt fall.