UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Peter Malmqvist - Trumpeffekten +4

10:38 / 21 mars 2017 Article

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.

Peter Malmqvist Remiumchefsanalytiker

Trumpeffekten+4

Hur mår de finansiella marknaderna fyra monader efter valet av Donald Trump till president

Aktiemarknaden jublar

Aktieplacerarna har aldrig slutat jubla. Efter en liten paus i uppgången under januari, har kurserna fortsatt upp under slutet av februari och hittills under mars. Italien toppar uppgången med rytt 20 procent (nedpressade under hösten av "stresstesten" av bankerna), men övriga industriländers aktiemarknader ligger bara något efter.

Cykliska aktier går som tåget

Bryter vi upp Stockholmsbörsen i sektorer, kan konstateras att cykliska aktier (exportinriktade) har haft en fantastisk uppgång, 25 procent, efter ganska många år av medioker utveckling, i alla fall relativt sett. Tvåa är bankerna på 12 procent, med inhemska bolag (exkl banker) på ungefär 7 procent. Däremot har de icke-cykliska bolagen haft en medioker utveckling och har pendlat mellan noll och fem procent.

Obligationsräntorna stiger

På obligationsmarknaden är dock tongångarna mer dämpade. Där säljer placerarna, vilket fått räntorna att stiga. Räntorna stiger markant i USA, men stiger även i övriga industriländer, dock från en lägre nivå. Det är befarad ökad inflation i spåren av den förväntad högre tillväxten som drar upp obligationsräntorna.

Dollarn upp, och ner

På valutamarknaden är dock trenderna inte lika tydliga. Den nye presidenten gav omgående dollarn en ordentlig skjuts, men effekten har blivit kortvarig. Trumps uppenbart protektionistiska hållning har därefter dragit ner dollarkursen, även om den fortfarande är hög i ett flerårigt perspektiv. Den senaste tidens nedgång i dollarn kan troligen också förklaras av den stigande inflationen i Europa. Det drar upp förväntningarna att ränteskillnaderna mellan USA och euron skall minska, vilket troligen inverkar höjande på euron.


 

Chefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com


Tidigare utgivna artiklar

Vad lär oss obligationsmarknaden? 20170313
Om hönan och ägget 20170306

Oroande historik 20170303

Starka och svaga storbolag 20170228

Inhemska sektorer styr vinstutvecklingen 20170216
Två procent - och sedan..? 20170210
Vinsttrenden - Stabil och uppåtriktad 20170208
Fortsatt positiv rapporttrend 20170203

Bekymmersam trend 20170201

Att bolla med handgranater 20170126

Det brittiska dilemmat 20170120

Var ligger botten för pundet? 20170110

Aktier - det långa perspektivet 20170109


Utgivna artiklar under 2016