UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Peter Malmqvist - Sverige är fantastiskt!

09:28 / 5 juni 2017 Article

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.

Peter Malmqvist Remiumchefsanalytiker


Nationaldagsfirande kan göras på många sätt. Ett är att dyka in i den svenska BNP-statistiken. Den är fantastisk.

Världens snabbaste

De senaste 20 åren är Sverige världens snabbast växande industriland.  Vårt BNP har i volym ökat med sammanlagt 62 procent under hela 20-årsperioden. Tvåa är USA med 57 procent och trea är Spanien på 48 procent, straxt före britterna på 47 procent. Redan detta vore något att fira imorgon, den 6 juni. Men det blir bättre!

Lehman skakade vi av oss

Mäter vi från början av 2007, alldeles före finanskraschen, hamnar vi i också topp. Då har vårt BNP fram till idag ökat med 15 procent, med USA på 13 procent och Tyskland trea, på 10 procent, straxt före britterna. Det är nu vi börjar ställa oss frågan hur vi kan vara så fantastiska även efter till finansbubblan? Trots allt drabbades ju även vi ganska kraftigt av den? Exempelvis gick Volvo från 23 miljarder i vinst, till en förlust på 20. Boliden gick från 8 miljarder i vinst till noll. Swedbank var en hårsmån från konkurs och även SEB gjorde stora förluster i Baltikum och Ukraina. Men svenskarna jobbade vidare och snickrade därefter ihop världens snabbast växande industriland. Fantastiskt! Men det blir ännu bättre!

Rosa ledartröjan kvar

Sverige behåller även den rosa ledartröjan om vi mäter de senaste tre åren. Då har BNP ökat med sammanlagt tio procent, men nu har vi spanjorerna nafsande i baken på 9 procent, med britterna på 7 procent ch USA straxt bakom. Placeringarna efter Sverige må förändras, men tillväxtmästaren består - Sverige. Det gäller faktiskt även det senaste året, nästan. Spanien ligger faktiskt något före, med 3,0 procent tillväxt, men Sverige kniper andraplatsen på 2,2 procent, med USA på tredje (2,0) och Storbritannien på fjärde (1,9). Det är inga problem att förlora sista etappen i Giro d'Italia, för den som tagit hem alla andra delsträckor. 

Men hur?

Så vi kan alla gå ut i solen och fira nationaldagen imorgon. Möjligen skall vi stoppa undan burken med dopingmedicin, som doktor Ingves försett oss med. Det är ju inte fusk att använda det som alla andra använder, eller hur..?