Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.
Inhemska sektorer styr vinstutvecklingen
Börsens största sektorer är bank respektive verkstad. Det är två sektorer med tydligt olika utveckling, men det finns fler med lika tydliga skillnader.
Banksektorn dämpas
Utvecklingen inom banksektorn är fortfarande relativt stark, men den har dämpats sedan tillväxttoppen för tre år sedan. Då låg intäktstillväxten ganska stabilt kring 5 procent, medan vinsterna växte med drygt tio procent. Idag ligger intäktstillväxten kring noll, vilket även gäller vinsttillväxten. Svängningarna är dock markanta. Prognosutfallet följer samma trend, men denna faktor har faktiskt levererat överraskningar de senaste två kvartalen.
Verkstad tappar tillväxt
Verkstadssektorn hade en god utveckling fram tills för ett år sedan, varefter utvecklingen tappade fart. Det gäller både försäljning och vinst. Det senaste året har kvartalsrapporterna visat minustal för tillväxten, utom det senaste kvartalet, då bilden blivit starkare. Utfallet mot prognos har kretsat kring nollstrecket det senaste året, därtill med ganska stora svängningar. Det tyder på osäkerhet.
Konsumentsektorn stark
Utvecklingen för konsumentföretagen är stark. Försäljningen har visat tillväxt de flesta kvartal under de senaste tre åren. Det gäller i stort sett även vinsten. Utfallet mot prognos är också överlag positivt och har stärkts de senaste kvartalen. Denna inhemskt orienterade sektor gynnas av den starka svenska ekonomin.
Byggsektorn stark, men...
Även byggsektorn visar en stark tillväxttrend, även om den mattats något det senaste året. Däremot är utfallet mot prognos relativt svagt. Det är uppenbart att placerarna ständigt förväntar sig mer än vad sektorn klarar att leverera.
IT/Tele bättre än Ericssons rykte
Ericssons svaga utveckling har smittat av sig på placerarnas syn på sektorn, som faktiskt är bättre än Ericssons rykte. Försäljningstillväxten är relativt god och även om Ericsson fallit igenom, utvecklas övriga företag i sektorn förhållandevis väl. Dock är försäljningstillväxten mer stabil än vinsttillväxten. Utfallet mot prognos har därtill successivt gått från plus till minus, vilket är oroande.
Basindustrin sackar
Basindustrin har fått en svacka det senaste året med tillväxt kring nollstrecket, samtidigt som vinstutvecklingen är synnerligen volatil. Utfallet mot prognos är därtill svårtolkat, vilket indikerar att analytikerna har svårt att få grepp om risken i sektorn. Avvikelserna mot prognos är markanta, oavsett om det är plus eller minus. Det tyder på hög risk.
Sjukvårdssektorn under isen
De fåtaliga sjukvårdsföretagen på börsen firar inga triumfer. Oavsett om vi mäter försäljning eller vinst, har trenden varit på väg ner under hela mätperioden. Därtill visar utfallet mot prognos på deprimerande resultat. Det är uppenbart att analytikerna väntar på en vändning, som aldrig verkar komma.
Slutsats - två huvudblock
Flerårstrenden stärker de kortsiktiga trenderna, vilket innebär att de inhemska sektorerna konsument och bygg är börsens starkaste sektorer, med bank straxt efter. Däremot uppvisar sjukvårdsföretagen, IT/telesektorn och basindustrin en svagare utveckling. Verkstadssektorn ligger mellan dessa båda block och visar en acceptabel utveckling.
Chefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com
Tidigare utgivna artiklar
Två procent - och sedan..? 20170210
Vinsttrenden - Stabil och uppåtriktad 20170208
Fortsatt positiv rapporttrend 20170203
Bekymmersam trend 20170201
Att bolla med handgranater 20170126
Det brittiska dilemmat 20170120
Var ligger botten för pundet? 20170110
Aktier - det långa perspektivet 20170109