UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Peter Malmqvist - Vad lär oss obligationsmarknaden?

17:23 / 13 mars 2017 Article

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.

Peter Malmqvist Remiumchefsanalytiker

Vad lär oss obligationsmarknaden?

Det finns just nu två tydliga trender på obligationsmarknaden, båda  oroande.

Ränteskillnaderna stiger

Tyska obligationer är en säker hamn när det stormar i eurozonen. Det lärde vi oss under Greklandskrisen. När risken för ett sammanbrott i euron ökade, steg obligationsräntorna i de flesta euroländer, medan de föll i Tyskland. Därför blev ränteskillnaden mot Tyskland en krisindikator. Därför är den senaste tidens utveckling oroande. Sedan slutet av januari har ränteskillnaderna mot Tyskland ökat. I statsfinansiellt välskötta länder är uppgången ungefär 0,25 procentenheter, medan mer skuldtyngda länder har vidgat marginalen med ungefär 0,50 procent. Det är oron för att Marine Le Pen skall blir president i Frankrike som är grunden. Om det Nederländska valet visar på stora framgångar för det främlingsfientliga partiet, ger det en skjuts även till Le Pen. Då ökar ränteskillnaderna ytterligare.

Räntorna stiger generellt

Det är inte bara ränteskillnaden som stiger, utan även nivån för de tyska obligationsräntorna. De senastes två veckorna är uppgången tydlig. Motorn är stigande inflation, inte bara i Tyskland utan i de flesta industriländer. Det fick ECB-chefen Draghi att bli något mer återhållsam i sina uttalanden förra veckan. Ytterligare stimulansåtgärder via ECB var inte att vänta. Efter det gick obligationsräntorna upp och för den som studerar inflationsstatistiken var det en rimlig trend. Inflationen i alla de elva industriländer vi håller under uppsikt, visar på  en stigande trend. 


 

Chefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com


Tidigare utgivna artiklar

Om hönan och ägget 20170306
Oroande historik 20170303

Starka och svaga storbolag 20170228

Inhemska sektorer styr vinstutvecklingen 20170216
Två procent - och sedan..? 20170210
Vinsttrenden - Stabil och uppåtriktad 20170208
Fortsatt positiv rapporttrend 20170203

Bekymmersam trend 20170201

Att bolla med handgranater 20170126

Det brittiska dilemmat 20170120

Var ligger botten för pundet? 20170110

Aktier - det långa perspektivet 20170109

 


Utgivna artiklar under 2016