UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Inköpschefer allt gladare

09:20 / 4 april 2016 Article

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt besökarna på Introduce.

Peter Malmqvist Remiumchefsanalytiker 

Inköpschefer allt gladare

 

Inköpschefernas index i USA, det så kallade ISM tog ett glädjeskutt i fredags. Det kan vara en indikation att den värsta industrinedgången nu är över i USA. Men det finns fällor.  

Fallit kraftigt 2015

Inköpschefernas index i USA är en av världens mest bevakade konjunkturindikatorer. Med start 1948 har inköpscheferna i de största amerikanska företagen intervjuats om utvecklingen varje månad. Svaren sätts ihop i ett index, kallat ISM. När indexet är över 50 anses amerikansk industri expandera, och omvänt när det ligger under. Efter att ha fallit elva av de senaste fjorton månaderna har nu indexet på två månader tagit kraftiga kliv uppåt.

Kraftig omsvängning

Den senaste toppen på 58 nåddes i augusti 2014. I december 2015 hade nivån fallit till 48, men efter två kraftiga uppgångar ligger nu värdet på 52. Det är godkänt i ett historiskt perspektiv. Kina uppvisar en liknande, men inte lika dramatisk utveckling. Det kinesiska indexet låg under 50 så sent om förra månaden, men tog i mars ett kraftigt skutt uppåt och ligger nu precis över. Med tanke att det kinesiska indexet fallit nästan parallellt med det amerikanska, är skuttet uppåt nu i mars också ganska naturligt.  

En möjlighet, en risk

Den goda sidan med uppgångarna är att det tyder på att den amerikanska industrin nu kan vara på väg upp igen. Detta skulle vara mycket positivt för de amerikanska bolagens vinster. Risken är emellertid att de ljusa tongångar som chefen för Federal Reserve skickade rörande räntan förra veckan, i gengäld är helt fel. FED-chefens uttalande fick börserna att stiga. Förhoppningarna vara att centralbankens räntehöjningar skulle skjutas på framtiden. Med fredagens uppgång i inköpschefernas index tar rimligen spekulationerna återigen fart om en räntehöjning. Det kan skada börsen. 

Påverkar börsraset?

Möjligen finns det en tredje tolkning ISM-upgången. Fram till mitten av februari föll nämligen de flesta av världens börser, liksom råvarorna. Sedan dess har emellertid årets börsras nästan helt återtagits och oron för utvecklingen dämpats. Möjligen är skuttet i inköpschefernas index bara en spegling av just den minskade börsoron. Då blir indexet ingen bra indikator på en industriell vändning i USA. Då är vi tillbaka till ruta ett.


Introduce aktieanalysChefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com


Nedan ser du de senast utgivna artiklarna. 

Går omvärlden dåligt? - 2016-03-30
Vad styr dollarkursen? - 2016-03-18

Är oljebotten nådd? - 2016-03-11

Vinsttillväxten har återvänt - 2016-03-04

Småbolag växer snabbare - 2016-02-26

Konjunkturen lyfter i eurozonen - 2016-02-19
Börsens värdering - 2016-02-12
Börsen och rapporterna - 2016-02-10