UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Vinsttillväxten har återvänt

17:23 / 4 mars 2016 Article

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt Introduce besökare

Peter Malmqvist Remiumchefsanalytiker 

Vinsttillväxten har återvänt

När nu samtliga bolag lämnat rapport kan konstateras att vinsttillväxten på Stockholmsbörsen återvände under det fjärde kvartalet. Däremot klarade inte bolagen analytikernas förväntningar. 

 

Markant vinsttillväxt

Vinsttillväxten återkom till Stockholmsbörsen under det fjärde kvartalet. Efter ett svagt tredje kvartal, där vinsterna faktiskt minskade något, blev tillväxten under det fjärde kvartalet hela 12 procent. Engångsvinst på licenser i Ericsson, liksom omstruktureringskostnader i Volvo förklarar en del, men även om vi granskar mediantillväxten (mittföretaget i gruppen) ligger den på 11 procent. Vinsten ökade i 69 procent av bolagen. 

Missade prognoser

Dessvärre är utfallet mot prognos inte alls bra. Knappt 40 procent av bolagen klarade analytikernas förväntningar enligt prognosföretaget SME. Utfallet låg 8 procent under. Även om vi granskar medianvärdet, som är en bredare mätning, blir utfallet svagt, minus 4 procent. Därtill har utfallet legat under prognos i nio av de senaste tolv kvartalen. Det visar att analytiker och bolag inte går i takt.

Ingen tydlig sektortrend

Börsens vinstmässigt största sektor är bankerna, med 31 procent av totalvinsten, följt av verkstad på 21 procent. Bäst vinstökning under kvartalet visade basindustrin, följt av verkstad, medan bygg och finans drog ner. Jämfört med analytikernas prognoser lyckades bara byggsektorn komma över. Några tydliga sektortrender fanns således inte.

Vinnare och förlorare

Granskar vi prognostrenden i enskilda SME-bolag över de senaste fem kvartalen, har tre bolag legat över prognos samtliga kvartal - Electrolux, Gränges och Nordnet. Ytterligare sju bolag har överträffat prognoserna under fyra av fem kvartal, nämligen Axfood, Husqvarna, Nibe, Hexagon, MTG, Indutrade och NetEnt. Å andra sidan finns det bolag med prognosmissar fem kvartal i rad. Det är Stora Enso, Getinge, Unibet, Com Hem och Millicom. Där finns det anledning att vara försiktig. 


Introduce aktieanalysChefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com

 


Nedan ser du de senast utgivna artiklarna. 

Småbolag växer snabbare - 2016-02-26
Konjunkturen lyfter i eurozonen - 2016-02-19
Börsens värdering - 2016-02-12
Börsen och rapporterna - 2016-02-10