UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Börsen och rapporterna

16:27 / 10 februari 2016 Article

Vår chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt Introduce besökare.  

 

Vinsterna vänder upp

Efter ett mycket svagt tredje kvartal, verkar nu vinsttillväxten ha återvänt till Stockholmsbörsens bolag. Dessvärre klarar inte företagen att leva upp till analytikernas prognoser. 

 

 

Stigande vinst, men… 

När ungefär tre fjärdedelar av börsvärdet lämnat rapport kan konstateras att vinsterna växer för tionde kvartalet i rad. Efter ett lågvattenmärke förra kvartalet, då tillväxten bara blev 1 procent, är nu takten uppe kring 15 procent. Det är mycket starkt, men är också en bedräglig siffra eftersom ett fåtal storföretag, med Volvo i spetsen, visar kraftigt minskade omstruktureringskostnader. Justerar vi vinstutvecklingen för de tre bolag där vinsten ökat mest (Volvo, Ericsson, Stora Enso) respektive minskat mest (Sandvik, Telia Sonera, Electrolux), visar kvarvarande bolag en uppgång på 5 procent. Totalt 60 procent av bolagen ökade vinsten, vilket visar att trenden trots allt är bred. 

Sämre än prognos

Även om vinsten stiger är utfallet sämre än analytikernas prognoser enligt SME Direkt. Vinsten före skatt landade 3,6 procent under prognos, vilket kan jämföras med minus 2,6 procent förra kvartalet. Därtill ligger bara 40 procent av bolagen över prognos. SCA, SEB och Skanska överträffade prognoserna mest i kronor, medan SKF, Lundin Petroleum och Holmen missade med bredast marginal. Exkluderas dessa bolag minskade det negativa utfallet till minus 2,5 procent. Analyserar vi försäljningsutvecklingen, kan konstateras att tillväxten nu kommit upp till 8 procent, vilket är klart bättre än förra kvartalets låga 3 procent. Dessvärre låg försäljningen 0,2 procent under SME-prognoserna, vilket är svagt för att vara en så stabil faktor som försäljningen, men 70 procent av bolagen låg ändå över prognos. 

Slutsats – bättre, men inte bra 

Slutsatsen blir att det fjärde kvartalets rapporter var bättre än det tredje, men att utvecklingen fortfarande inte är bra. Framförallt är placerarna ständigt för optimistiska till företagens utveckling. 


Introduce aktieanalysChefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com