UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Teknisk analys OMXS30 - Falska formationer

16:55 / 1 april 2016 Article

Introduce.se försöker uppmärksamma olika tekniska grafer som kan vara av intresse för er besökare, detta genom att till exempel göra en teknisk analys av ett index, en valuta eller råvara. Tanken är att ge dig som besökare ett annat tekniskt perspektiv än det som framkommer i bolagens egna tekniska analyser.

(Dagsgraf) 

Trenden är tydlig för OMXS30, indexet har fallit 20 % de senaste 12 månaderna. Förra året vid augusti och september månad så formade indexet en omvänd huvudskuldra-formation. Ett utbrott i dessa formationer brukar vanligtvis utlösa en stark uppgång, utbrottet skedde och indexet "lurade" in köpare.

Strax därefter kom december månad och indexet föll kraftigt. Ännu en gång så har indexet format en omvänd huvudskuldra-formation. OMXS30 fick ett utbrott men kursen har nu vänt ner och indexet noteras nu under nacklinjen. Indexet rör sig oftast mot sentimentet och dessa formationer har bildat falska formationer och möjligen gett marknaden falska förhoppningar. Den omvända huvudskuldra-formationen som vi fick i augusti och september ledde till att indexet som mest föll 19 %.

Om man observerar indexets rörelser i en nedåtgående trend så har de tidigare lågpunkterna agerat som motstånd (svarta pilar). Detta kan användas för att försöka pricka in nya högpunkter när väl indexet rekylerar upp under nedgången.

Money flow index noteras nu på 21,51 vilket indikerar att indexet är väldigt svagt. Sist vi fick en nedåtgående trend i december och januari månad noterades MFI som lägst på 32,91 och 38,58 vid detta tillfälle så sjönk indexet med cirka 6 % och 5 %.

[Klicka på bilden för en förstoring]