UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Börsens värdering

16:30 / 12 februari 2016 Article

Vår chefsanalytiker Peter Malmqvist synar börsens händelser och kommenterar det senaste åt Introduce besökare.  

När kommer vändningen

Börsen ligger nu 23 procent under toppnivån från april 2015. P/e-talet ligger på genomsnittlig nivå och direktavkastningen är historiskt hög. Samtidigt sänker Riksbanken räntan till minus 0,5 procent och merparten av statsobligationerna ligger på minus.  

  

Kritisk gräns

Börsen breda index AFGX ligger nu 23 procent under toppen från den 27 april 2015. Det är exakt samma fall som hösten 2011, när Greklandskrisen del II briserade. Om mönstret upprepar sig skulle alltså börsen kunna hitta en bottennivå här. Dessvärre är Greklandsvändningen unik. Historiskt finns tre nivåer från toppen, minus 20 procent, minus 40 och minus 60 procent. Både 1987, 1990, 1991 och 2007 var fallen från toppen 40 procent, medan de vid IT-bubblan och efter finanskraschen nådde minus 60. Nedgångar till minus 20 procent är emellertid vardagsmat.

Värderingen på normal nivå

Jämförelser med IT-bubblan leder dock fel. Värderingen var då extremt uppdriven. Även paralleller med finanskraschen är överdrivet. Världsekonomins beslutsfattare gör många misstag, men aldrig samma. Vi har kontinuerligt reparerat västvärldens banksektor sedan 2008, varför en ny härdsmälta inte ligger i korten. Granskar vi börsen p/e-tal i ett historiskt perspektiv kan konstateras att vi nu ligger på en genomsnittlig nivå. Justerar vi för de extremt låga räntorna, uppbackad av nollinflation, är värderingen till och med låg. Därtill visar kvartalsrapporterna för fjärde kvartalet att den underliggande vinstökningen är 5-7 procent, vilket är hyggligt och klart bättre än förra kvartalets nolltillväxt. 

Slutsats – faktorerna ligger rätt, men…

De fundamentala faktorerna börjar alltså ligga rätt. Det stärker en vändning. Dessvärre visar historiken att vändningar ytterst sällan nås när fundamentala data speglar en rimligt värderad börs. Fortsatt turbulens ytterligare ett par månader är därför mest sannolikt.   


 

Introduce aktieanalysChefsanalytiker
Peter Malmqvist
peter.malmqvist@remium.com