Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Social media

facebook   Follow us on Twitter

Coverage

SinterCast

SinterCast

Engineered Propulsion Systems utnyttjar CGI i flygdieselmotor

14:00 / 17 December 2015 SinterCast Press release

  • Avancerad dieselmotor skräddarsydd för applikationer inom luftfart
  • Motortester och godkännande hos luftfartsmyndigheter pågår
  • Horisontell V8-motor med motorblock i kompaktgrafitjärn

 

[New Richmond, Bridgnorth och Stockholm, 17 december 2015]- Engineered Propulsion Systems (EPS) utnyttjar unikt styrkan och styvheten hos kompaktgrafitjärn (CGI) i en horisontell V-motorkonstruktion för att etablera en ny referens inom flygapplikationer. Byggd på ett CGI-motorblock, medger konstruktionen av den åttacylindriga 4.3 liter-motorn ett kompakt smalt motorpaket för enkel montering, god hållfasthet och lågt luftmotstånd. CGI gjorde det möjligt för EPS att konstruera en helt ny flygdieselmotor som sätter en ny standard för vikt, storlek, pålitlighet och framför allt bränsleförbrukning. De första testerna av motorn i förproduktion visar på 105 hästkrafter per liter (77 kW/l), vilket ger motorn en prestanda på 450 hästkrafter (332 kW). Vikten för dieselmotorn på 450 hästkrafter avviker mindre än 20 kg från de luftkylda turbomotorer på 350 hästkrafter (257 kW) som nu används i flygapplikationer.

Omtalad för att kunna ha potential att skapa en ny era inom flygmotorer, är Graflight-aerodieseln mer bränsleekonomisk än någon annan flygmotor på marknaden idag. Förbränningsprocessen i dieseln tillsammans med konstruktionsmöjligheterna som höghållfast CGI ger samt med kolvar av stål, möjliggör för EPS att konstruera och realisera 30-50 % lägre bränsleförbrukning och utsläpp jämfört med konventionella flygmotorer. Även flygräckvidd samt nyttolast har utökats. Då avgas (blyhaltigt flygbränsle) eventuellt kommer att förbjudas ger EPS-motorn signifikanta tillväxtmöjligheter globalt, då den drivs på lättillgängligt och billigt jet- och dieselbränsle. Motor- och flygtester pågår för närvarande och EPS räknar med godkännanden från Federal Aviation Authority under 2017. Serieproduktion är beslutad att ske vid Grainger & Worrall-gjuteriet, Storbritannien, med SinterCast processtyrningsteknologi. Motorn är avsedd för en- och tvåmotoriga flygplan, små helikoptrar, obemannade militära farkoster samt potentiellt även inom marina applikationer.

"Genom vår erfarenhet av dieselmotorkonstruktion för fordon, visste vi att kompaktgrafitjärn är det optimala materialet för vevhuset i Graflight V8" säger Mr Michael Fuchs, President of EPS. "Flygmotorindustrin har förlitat sig på omodern motorteknik och omoderna bränslen i över 20 år. Vår användning av modern teknologi såsom CGI, stålkolvringar, common rail bränsleinsprutning och datorstyrning av motorn lägger grunden för våra konkurrensfördelar, våra bidrag till flygindustrin samt ger oss våra marknadsmöjligheter. Vårt partnerskap med erkända leverantörer i världsklass, såsom Grainger & Worrall och SinterCast, för kritiska komponenter och teknologier är nyckeln till vår förmåga att tillgodose de nödvändiga och tuffa krav flygmyndigheterna ställer." 

Edward Grainger, Business Development Director hos Grainger & Worrall säger tillsammans med Dr Steve Dawson, President & CEO för SinterCast att "vi är glada att kunna bidra med vår erfarenhet av tio års samarbete inom CGI-produktutveckling med lansering av över 50 toppmoderna CGI-motorprogram, till detta spännande projekt, både när det gäller utvecklingsfasen och den framtida serieproduktionen. EPS-motorn skapar en ny tillämpning av hög profil för CGI och understryker ytterligare fördelarna med CGI inom moderna krävande motorapplikationer."

För mer information:

Grainger & Worrall är världsledande inom snabb prototyptillverkning och innovationsgjutning, med tjänster som innefattar tekniskt stöd för komponentkonstruktion, modelltillverkning, gjutning och maskinbearbetning. Grainger & Worrall, ett privatägt tredje generationens familjeföretag, tillhandahåller prototyper och lösningar för serieproduktion i liten skala av komplexa, högt påkända komponenter. Grainger & Worrall-anläggningarna gjuter och bearbetar komponenter i gråjärn, SinterCast-CGI, segjärn och aluminium för världsledande företag inom fordon och luftfart samt för krävande motorsportapplikationer. För mer information: http://www.gwcast.com/en/Engineered Propulsion Systems(EPS) grundat 2006, avser att skapa en ny standard för propellerdrivna flygmotorer. Med över 40 år av motorteknisk erfarenhet hos de två innovatörerna, erbjuder EPS en ny lösning för en- och tvåmotoriga flygplan, som ger revolutionerande förbättringar avseende bränsleförbrukning, nyttolast, räckvidd, flyghastighet, hållbarhet och CO2-utsläpp. Baserat i New Richmond, Wisconsin har EPS etablerat en pilotproduktionsanläggning med expansionskapacitet för framtida serieproduktion av aero-dieselmotorn Graflight V8. För mer information: http://eps.aero/

SinterCast är världens ledande leverantör av processtyrningssystem för tillförlitlig volymproduktion av kompaktgrafitjärn (CGI). Med minst 75 % högre draghållfasthet, 45 % högre styvhet och med ungefär dubbelt så hög utmattningshållfasthet mot konventionellt gjutet gråjärn och aluminium, ger CGI ingenjörerna möjligheten att förbättra prestanda, bränsleekonomi och hållbarhet samtidigt som motorns storlek, vikt, buller och avgasutsläpp minskas. Med 44 installationer i 13 länder, används SinterCasts teknologi främst för produktion av motorblock för bensin- och dieselmotorer och avgaskomponenter för bilar; motorblock och cylinderhuvuden för mellantunga och tunga fordon; samt industrimotorkomponenter till marin-, lokomotiv-, off-road samt stationära motorapplikationer. SinterCasts komponenter i serieproduktion gjuts i vikter från 2 kg till 9 ton, alla producerade med samma erkända processtyrningsteknologi. SinterCast-aktien är noterad hos NASDAQ OMX Stockholm på Small Cap-listan (Stockholmsbörsen: SINT). För mer information: http://www.sintercast.com

SLUT

Press Release PDF

--
This announcement is distributed by NASDAQ OMX Corporate Solutions on behalf of NASDAQ OMX Corporate Solutions clients.
The issuer of this announcement warrants that they are solely responsible for the content, accuracy and originality of the information contained therein.
Source: SinterCast via Globenewswire

HUG#1860863

GlobeNewswire

This information was distributed by GlobeNewswire https://www.globenewswire.com/