Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Social media

facebook   Follow us on Twitter

Coverage

Proact

Proact

PROACT speedar upp Aftonbladets bildbank

08:30 / 27 June 2005 Proact Press release

IT-integratören PROACT har installerat en ny lagringslösning för bildarkivet på Sveriges största kvällstidning Aftonbladet. Den gamla tape-lagringen är borta och ersätts med ett avancerat system baserat på Veritas Cluster Server och Hitachi TrueCopy. Resultat: snabbhet, skalbarhet och lättare administration.

Aftonbladets digitala bildhantering har vuxit kraftigt och i vintras stod det klart att det gamla systemet inte längre hängde med i svängarna. Det bestod av diskbaserad primärlagring på en Hitachi 9200 och HSM-baserad sekundärlagring på tape (HSM = Hierarchical Storage Management). Tape-lagringen hade blivit tungt att drifta och de två gamla servrarna orkade inte med det ständigt växande antalet applikationer och ökande datamängd. Därför ville tidningen ha ett nytt system som var helt diskbaserat, snabbt och skalbart. Uppdraget gick till PROACT, som levererat flera framgångsrika lagringslösningar till stora medieföretag.

PROACT har nu byggt ett nytt kluster bestående sju Sun-servrar, varav en är standby. Veritas Cluster Server gör att alla filsystem är åtkomliga för samtliga sju noder samtidigt. Den nya lagringshårdvaran utgörs av en Hitachi HDS 9570. Under augusti tillkommer ytterligare en Hitachi och dessa två kommer att speglas mot varandra med Hitachis programvara TrueCopy.

Över trettio applikationer, främst publiceringsprogram, arbetar mot bildarkivet vilket tidvis innebär mycket hård belastning. Det nya klustret sprider lasten så att fler kan söka i arkivet samtidigt utan prestandaförsämringar.

- Aftonbladet har fått sju små snabba maskiner i stället för två stora, gamla och orkeslösa. Det ger väldigt snabba sökningar. Om en server krånglar krävs dessutom bara en sjundedels extra hårdvara för att täcka upp, säger Bertil Fransson, it-konsult på PROACT.

- Den stora vinsten är att vi har mycket mer cpu-kraft och ett mer lättadministrerat system med sex likvärdiga maskiner. Applikationerna flyttar automatiskt mellan maskinerna och vi får tid för service och underhåll utan att systemet behöver vara nere. Det är också skönt att slippa administration av en bandrobot, säger Tommy Johannesson, systemansvarig på Aftonbladet.

Aftonbladets bilddatabas har vuxit oavbrutet under de tio år den funnits. Efter en vanlig hockeymatch brukar fotografen komma tillbaka med cirka 500 bilder. Ingenting slängs och idag består databasen av över 4 miljoner exponeringar. Bilderna sparas i jpg-format och varje exponering är cirka 1,7 megabyte.


Bertil Fransson, IT-konsult PROACT; tel: 08-410 666 36, e-post: bertil.fransson@proact.se Nicke Holmgren, projektledare PROACT, tel: 08-410 666 23, e-post: nicke.holmgren@proact.se Tommy Johannesson, systemansvarig, Aftonbladet, tel: 08-725 21 91, e-post: tommy.johannesson@aftonbladet.se

PROACT är verksamt inom IT-infrastruktur med en specialitet kring system och tjänster inom området datalagring. Som stöd har vi djup kompetens inom nätverk, säkerhet och servermiljöer. PROACT-koncernen har cirka 300 medarbetare och finns i Danmark, Finland, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. PROACT grundades 1994 och moderbolaget Proact IT Group AB (publ) är noterat på Stockholmsbörsens O-lista under symbolen PACT sedan 1999.

Show as PDF