Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Social media

facebook   Follow us on Twitter

Coverage

Intervacc

Intervacc

Intervacc: Vetenskaplig studie visar att Strangvac sannolikt är effektivt mot alla kända stammar av bakterien som orsakar kvarka

11:00 / 21 January 2022 Intervacc Press release

Stockholm den 21 januari 2022 - en ny omfattande vetenskaplig studie, publicerad i brittiska 'Equine Veterinary Journal', visar att de skyddande antigenerna som ingår i kvarkavaccinet Strangvac, har mycket hög likhet mellan alla undersökta stammar av Streptococcus equi från utbrott i 19 länder runt om i världen.

I den största studien i sitt slag samverkade forskare från Sverige, Storbritannien och USA för att undersöka DNA från totalt 759 isolat av Streptococcus equi från 19 olika länder. Resultaten visade att 743 (97,9%) av isolaten inte skilde sig åt med mer än en av de 1580 aminosyrorna i Strangvac. Dessutom var minst sex av antigenerna från alla stammarna helt identiska med de som finns i Strangvac.

Variationen av antigener som uttrycks av sjukdomsframkallande patogener kan påverka skyddsnivån som uppnås genom vaccination, något som belysts i samband med Covid-19-pandemin.

"Streptococcus equi har orsakat sjukdom i hundratals år och sprider sig när hästar flyttas runt i världen", säger doktor Sara Frosth vid Sveriges Lantbruksuniversitet. "Det är oerhört uppmuntrande att variationen av antigener är så begränsad globalt och att antigenerna överensstämmer med de som finns i vaccinet."

"Redan de kliniska prövningarna visar att Strangvac skyddar hästar mot en hög dos av en virulent stam som skiljer sig från den på vilken vaccinet är baserat.", säger Dr Andrew Waller, forskningschef på Intervacc. "De nya spännande resultaten visar att Strangvac har goda förutsättningar att gynna hästarnas hälsa globalt oberoende av vilken stam de utsätts för."

Länk till publikationen: Conservation of vaccine antigen sequences encoded by sequenced strains of Streptococcus equi subsp. Equi (http://doi.org/10.1111/evj.13552), http://doi.org/10.1111/evj.13552

Samverkande institut I denna studie:

Sverige:

Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala;

Institutionen för kliniska vetenskaper, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, Karolinska Institutet, Stockholm

Intervacc AB, Stockholm

Storbritannien:

School of Veterinary Medicine, University of Cambridge

Big Data Institute, Li Ka Shing Centre for Health Information and Discovery, Nuffield Department of Medicine, University of Oxford

USA:

Department of Large Animal Clinical Sciences, College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences, Texas A&M University, Texas

Department of Clinical Studies New Bolton Center, School of Veterinary Medicine, University of Pennsylvania, Pennsylvania

För mer information vänligen kontakta:

Andrew Waller, Forskningschef

E-post: andrew.waller@intervacc.com,Tel. +44-7551-984 193
eller

Andreas Andersson, VD
E-post: andreas.andersson@intervacc.se,Tel. 08-120 10 601, mobil 073-335 99 70

Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 21 januari 2022 kl 11.00 CET.

Om Intervacc

Intervacc AB (publ) är en koncern inom djurhälsa som utvecklar moderna, säkra och effektiva vaccin för djur. Bolagets vaccinkandidater bygger på mångårig forskning vid Karolinska Institutet och Sveriges Lantbruksuniversitet. Intervacc aktien är sedan i april 2017 noterad på NASDAQ First North Growth Market med Eminova Fondkommission AB, adviser@eminova.se,+46(0)8-68421110 som Certified Adviser.

Om kvarka

Kvarka som orsakas av bakterien Streptococcus equi, är den vanligaste infektionssjukdomen på häst, med mellan 50 till 100 utbrott per år i Sverige och över 600 utbrott per år i Storbritannien. Den smittsamma bakterien Streptococcus equi invaderar lymfknutorna som finns på hästens huvud och nacke och får dem att svullna och bilda abscesser. I omkring två procent av sjukdomsfallen kan abscesserna bli så omfattande att de formligen stryper hästen till döds. En del av de hästar som återhämtar sig från den allvarliga sjukdomen förblir dock dolda smittbärare. De dolda smittbärarna uppfattas av omgivningen som helt friska djur men de sprider bakterien till den omgivande miljön och till andra hästar de kommer i kontakt med.

Kontaktuppgifter Certified Adviser

Eminova Fondkommission AB

E-post: adviser@eminova.se,Tel: +46 (0)8 - 684 211 10

Show as PDF

Show original from Cision

Cision

This information was distributed by Cision http://www.cisionwire.se/