UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Teknisk analys - OMX30 rekylerar

17:31 / 5 mars 2015 Article

Introduce försöker uppmärksamma olika tekniska grafer som kan vara av intresse för er besökare, detta genom att till exempel göra en teknisk analys av ett index, en valuta eller råvara. Tanken är att ge dig som besökare ett annat tekniskt perspektiv än det som ofta framkommer i bolagens egna tekniska analyser.

OMX Stockholm 30

(Dagsgraf) Länge har den uppåtgående trendkanalen hos OMX30 utgjort de nivåer som investerare tittat efter. Indexet har två gånger tidigare handlats utanför denna kanal, ena gången var sommaren 2013 och den andra oktober 2014. Men i januari så ändrades återigen det tekniska läget, OMX bröt upp med styrka och noterade 1700 innan säljarna tog över. Nivån utgör idag den första motståndsnivån för indexet.

I samband med att indexet stötte på motstånd vid 1700 har också MACD gjort en negativ korsning. Ser man på tidigare gånger detta skett för OMX30 har en svagare period påbörjats.

Ungefärligt datum samt utveckling för de senaste negativa MACD-korsningarna:

-       4 december:             OMX30 hade en rekyl på cirka 4-5%
-       29 september:          OMX30 gick till 1250, en rekyl på cirka 10%

Den korsning som nu skett har inneburit cirka 2-3% nedgång, men ännu har inte indikatorn blivit positiv och man ser även att handelsvolymerna minskat. Optimisten anser att rekylen är över, och att den då är mindre än de två föregående negativa korsen. Medan pessimisten ser en större fallhöjd än föregående gånger, då med åtanke att de glidande medelvärdena också befinner sig längre bort från rådande handelsnivå. MA50 är vid 1550 och MA200 1430. [Klicka på bilden för en förstoring]

Teknisk analys beskrivs bäst som marknadspsykologi, där man med hjälp av historiska kursrörelser och mönster försöker analysera framtida kursutveckling. Dessa mönster tolkas med hjälp av olika matematiska indikatorer av vilka några förklaras djupare nedan. Teknisk analys uppdateras löpande vid intressanta kursrörelser. För en närmare förklaring av de olika termerna som används, vänligen se valfri bolags tekniska analys. Under analysen finner ni förklaringarna