UPCOMING EVENTS

We arrange several open investor events with our covered companies each year. Please subscribe to get information about our upcoming Introduce events. 

Sign up >

Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Coverage

Proact - Update

14:30 / 22 september 2011 Article

om_bolaget

Nyheter

  • 8/4: Proact har köpt 75 % av det brittiska företaget B2net och blir således den marknadsledande specialisten inom lagring och arkivering i Europa. Proact har undertecknat bindande avtal med option att köpa de resterande 25 % som för närvarande ägs av B2nets ledning. B2nets omsättning uppgår till cirka 48 miljoner GBP, vilket vid den tidpunkten (8/4) uppgick till cirka 500 MSEK. Läs hela pressmeddelandet här.
  • 2/5: Ett samarbete som inleddes för tre år sedan med en stor aktör inom finanssektorn har förlängts och värdet beräknas uppgå till 9,5 MSEK inklusive support. Affären avser en uppgradering av befintlig lagringslösning och en ny arkivlösning för att möta nya krav på arkviering. För mer information, klicka här.
  • 16/8: Under hösten inledde Skistar ett projekt mot en konsoliderad it-miljö. Proact hjälpte Skistar att installera en ny lagringsplattform med integrerad backup och katastrofsäkring. De två datacentren i Sälen och Åre har slagits ihop till ett centraliserat datacenter i Åre och komponenterna har bytts ut. Detta innebär ett steg i vägen mot en ökad kostnads- och energieffektivitet i Skistar. Läs hela pressmeddelandet här.
  • 23/8: Proact fick i uppdrag att hjälpa Malmö Högskola att förnya IT-infrastrukturen med en ny lagringsplattform. Initialt har affären ett värde på 2 MSEK. Syftet med affären är att bidra till att skapa en modern och säker it-miljö parallellt med tids- och kostnadsbesparingar. Klicka här för att läsa hela pressmeddelandet.

Analys

  • Aktien handlas nära det signifikanta motståndet vid 130 kr och visade under senare delen av augusti en fin återhämtning. Denna har dock avtagits och präglas för tillfället av en neutral handel. Läs hela tekniska analysen här.
  • Andra kvartalet svarade för en högre försäljning än väntat och tillväxten uppgick till hela 70 %. Omsättningen uppgick till 611 (359) MSEK. Bakom detta ligger främst de förvärv som genomförts. Parallellt med detta är även värt att notera att balansräkningen för Q2 nästan fördubblades jämfört med samma period förra året. Klicka här för fler nyckeltal.
  • Av det ovan nämnda är intressant att nämna att avkastningen på det egna kapitalet förväntas uppgå till 19,7 % med en förväntad direktavkastning på 1,2 %. Remiums analytiker estimerar ett P/E-tal på 26,4. Jämför fler nyckeltal här.

Insider & Mäklarstatistik

  • VD Olof Sand har sålt totalt 50 000 aktier vid två olika tillfällen. Följt av detta har Marit Fagervold som var med och startade Proact och som fortfarande är aktiv inom marknadsföring och försäljning samt ansvarig för affärsområdena Finland, Norge och Norra Sverige har totalt sålt 28 900 aktier vid två olika tillfällen. Martin Ödman som är ansvarig för affärsområden i väst (Södra Sverige och Danmark) har köpt 1000 aktier. Även Jakob Höholdt som är verksam inom strategiområdet har köpt en mindre post i Proact om totalt 500 aktier. Tjeerd Bloembergen som är ansvarig för affärsområdet BeNeLux och Spanien har sedan han tillträdde i år köpt en post om 22 500 aktier vilket även är hans totala innehav. Rob Christ som är ansvarig för Proact Cloud Services har även tillträtt i år och köpt 22 500 aktier vilket motsvarar Christ totala innehav. Hans Åkerlund som är ansvarig för kommunikationsavdelningen har sålt totalt 2750 aktier vid tre olika tillfällen. För mer detaljerad lista, klicka här.
  • 28 olika mäklare har handlat i aktien under de senaste tre månaderna med storbankerna SEB Enskilda och Handelsbanken som huvudaktörer. SEB har nettoköp 148 100 aktier till en snittkurs på 128,43 kr. Handelsbanken toppar säljsidan med 70 299 sålda aktier till en snittkurs på 128,21 kr. För en detaljerad mäklarstatistik, klicka här.

Framtiden

  • Omsättningen förväntas under Q3 uppgå till 442,9 MSEK vilket motsvarar en  omsättningstillväxt på 88,9 % jämfört med den negativa tillväxt (-5,4%) som rapporterades vid samma period förra året. VPA (Vinst Per Aktie) förväntas uppgå till 1,39 kr per aktie. Klicka här för fler nyckeltal.